PS 1 Mieszanka strączkowo-zbożowa
Cieszy się coraz większym zainteresowaniem, w swoim składzie zawiera w większości rośliny strączkowe, bogate w białko o korzystnym składzie aminokwasowym, przy tym zwiększając wartość paszową mieszanki, co wiąże się ze zmniejszeniem kosztów chowu zwierząt. Zawarty w mieszance groch jest rośliną fitosanitarną, dzięki czemu zwiększa aktywność mikrobiologiczną gleby oraz poprawia jej właściwości fizyczne poprzez rozwinięty system korzeniowy. Krótki okres wegetacji sprawia że jest dobrym przedplonem dla gatunków ozimych, w resztkach pożniwnych znajduje się ok. 30-50 kg azotu w czystej formie. Rośliny strączkowe pełnią także ważną funkcję
jako rośliny przywracające częste następstwo zbóż po sobie. Zaletą mieszanek strączkowo-zbożowych jest wykorzystanie zielonej masy do przyorania co zwiększa zawartość próchnicy w glebie oraz małe wymagania odnośnie nakładów chemicznych, co podkreśla ich przydatność w rolnictwie zrównoważonym a także ekologicznym, są także mniej podatne na zachwaszczenie i porażenie łanu przez choroby i szkodniki.